Spectrumwebdesign
Image default
Business / Employment

Vitaliteit binnen de organisatie is essentieel

Iedereen heeft te maken met leiderschap, of je nou medewerker bent of een ondernemer. Vitaliteit is een actueel thema en essentieel voor topprestaties. Sterker nog, een vitale organisatie is de basis voor een succesvol bedrijf.

Het gaat dus om het bevorderen van de vitaliteit van medewerkers. Zeker als we met een schuin oog naar de toekomst kijken. De pensioenleeftijd gaat alleen maar verder omhoog en ook daarom is belangrijker dat de medewerkers vitaal blijven. Vitaliteit gaat om het managen van energie. En dan vooral mentale en emotionele energie. Toch blijkt het voor veel leidinggevenden lastig om de energie van de medewerkers én zichzelf goed te managen. Dit is ook lastig, want ieder persoon, bedrijf en situatie vraagt om een andere behandeling.

Wel zijn er een paar kernpunten die heel belangrijk zijn. Zo is het aangaan van een dialooggesprek met je werknemers altijd een goede. Het zijn voedzame gesprekken gericht op groei en ontwikkeling. Wat de vitaliteit ook ten goede komt is het aanbieden van variatie in de taken van de werknemer. Rouleer af en toe, zodat je werknemers niet verveeld raken. Bovendien kun je op deze manier zomaar nieuwe talenten van je werknemers ontdekken.
Daarnaast is het belangrijk om de vitaliteitsapk bespreekbaar te maken. Dit is nog vaak een taboe binnen organisaties, maar werknemers vinden het over het algemeen fijn om hierover te kunnen praten. Het leren kennen van je medewerkers, ook op persoonlijk vlak is essentieel. Weten wat de motivatietriggers zijn van al je werknemers zal helpen om de vitaliteit te verhogen. Lees hier meer over hoe dit in zijn werking gaat.

Zo is Carrièrepoort een HRD-bureau die zich inzet voor de werknemers en werkgevers. Ze bieden o.a. coaching en trainingen aan. Om de vitaliteit te meten van een bedrijf kan gebruik gemaakt worden van de VitaliteitsAPK. Deze organisatie- en medewerkersscan meet zowel kwantitatief als kwalitatief de mate van vitaliteit.

http://carrierepoort.nl/