Spectrumwebdesign
Image default
Onderwijs

Workshops, geef je cultuurprofielschool nog meer dimensie

Workshops, je cultuurprofielschool krijgt nog meer inhoud

Wanneer je de omschrijving van cultuurprofielschool leest, dan gaat het om een school waar een structurele ‘samenwerking’ bestaat met diverse culturele organisaties of externe personen uit de kunst- en cultuurwereld. Het is enerzijds een duidelijke omschrijving: het gaat om ‘structurele’ samenwerking. Anderzijds blijft het vaag waaruit deze samenwerking nu precies bestaat. Stuur je je leerlingen regelmatig naar en film of een toneel? Dan heb je inderdaad structurele samenwerking met een externe organisatie. Maar het zou al te simpel zijn om te veronderstellen dat je hiermee de stempel van cultuurprofielschool mag dragen. Hoe ver ga je dan best met het aanbod van cultuur en kunst? Helaas, hier zijn geen regeltjes voor.

Je programma opstellen als cultuurprofielschool

Cultuurprofielscholen streven ernaar om hun leerlingen een maximum aan culturele, kunstzinnig en sociale activiteiten te laten beleven. Betrokken zijn bij de maatschappij, zich inzetten voor onze omgeving, kritisch en sociaalvaardig zijn… het zijn slechts enkele drijfveren bij cultuurprofielscholen. Wanneer je als schoolhoofd in dit kader samenwerkt met een externe partner, dan krijg je alle kansen. Je brengt de onderwerpen aan die jij aan bod wil laten komen: de inhoud. De organisatie, de uitvoering ervan, laat je aan anderen over. In veel cultuurscholen start het met een aantal workshops kinderen. Dit kan na aan tijdje uitgroeien tot een hele cultuurdag, of zelfs een hele cultuurweek. Als je altijd met dezelfde externe organisator in zee gaat, dan loopt het na een tijd heel vlotjes. Je hoeft maar wat ideeën aan te brengen en je culturele activiteit loopt gesmeerd!

Enorm veel mogelijkheden

Een cultuurprofielschool heeft het grote voordeel van een ruim aanbod. Alles wat ook maar met kunst en cultuur te maken heeft, komt aan bod. Er bestaan workshops en dagactiviteiten rond muziek, dans, theater, circus, digitale media, literatuur en beeldende kunst bijvoorbeeld. Je kunt individuele workshops per klas organiseren of je kunt meerdere workshops combineren. Altijd is het doel: kinderen laten experimenteren, creatief bezig zijn, zichzelf ontdekken, met elkaar leren samenwerken. Er worden vaardigheden aangeleerd die een mooie basis zijn voor hun verdere leven. Als dit op een kunstzinnige en culturele manier kan, is dit toch ideaal voor de leerlingen van jouw cultuurprofielschool?

https://kleinkunstig.nl