Spectrumwebdesign
Image default
Gezondheid

Wat is retinitis pigmentosa?

Bij retinitis pigmentosa gaat de kwaliteit van de cellen in de staafjes, kegeltjes en netvlies van het oog zodanig achteruit dat het zicht ernstig wordt aangetast. Het resultaat hiervan is dat je steeds slechter gaat zien. Retinitis pigmentosa is een verzamelnaam voor allerlei ziekten en aandoeningen die leiden tot een kokervisus of nachtblindheid.  

Langzaam blind worden door retinitis pigmentosa

Als iemand leidt aan een van de ziektes die wordt veroorzaakt door retinitis pigmentosa wordt het zicht langzaam aangetast. Hierdoor is het niet altijd meteen duidelijk wat er aan de hand is. De diagnose wordt dan ook niet altijd in de kinderjaren al vastgesteld. Het kan ook zo zijn dat er pas op middelbare leeftijd een diagnose komt. Daarnaast verschillen de klachten en de ernst van de klachten per persoon, waardoor de diagnose soms pas op late leeftijd wordt vastgesteld.

Syndroom van Usher

Bij het syndroom van Usher is retinitis pigmentosa een onderdeel van het syndroom. Het is een erfelijke aandoening. Wanneer iemand leidt aan het syndroom van Usher wordt diegene langzaam slechtziend en slechthorend. Het zicht en het gehoor wordt geleidelijk aangetast. Er is op dit moment nog geen behandeling gevonden tegen het syndroom van Usher. Als er vroeg een diagnose wordt gegeven, kan hier wel rekening mee gehouden worden door bijvoorbeeld bepaalde therapieën te gaan volgen. Echter is het blind en doof worden niet tegen te houden en kan dit genezen worden.

https://ushersyndroom.nl/kennisportaal/wat-is-ushersyndroom/zicht/retinitis-pigmentosa/