Spectrumwebdesign
Image default
Energie

Wat heeft een elektricien nodig?

Om een goede elektricien te worden moet men zich goed afvragen. Zijn zij erg communicatief en taalvaardig? Of hebben zij een goede conditie en kunnen zij goed met hun handen omgaan? Of misschien vinden zij het gewoonweg leuk om tools te gebruiken, plannen uit te werken en problemen op te lossen. Als het antwoord op deze vragen ja is, dan is een carrière als elektricien waarschijnlijk een heel goede keuze voor hen. Elektriciens bereiden, assembleren, installeren, testen, lossen problemen op en repareren elektrische bedrading in alle soorten gebouwen en andere constructies. En daarnaast zijn zij bijna overal beschikbaar, voor diverse klanten. Die moeten bijvoorbeeld alleen naar Elektricien Hoofddorp online te zoeken en vinden daar makkelijk lijsten met elektricien die hun kan helpen met hun electra problemen.

Verwachtingen van het werk

Een standaard werkweek voor elektriciens is 40 uur; 8 uur per dag, 5 dagen per week. Zoals met vele carrières in de bouw, zijn er piekperiodes waarin men wel moet moet overwerken. Het aantal extra uren dat per week wordt gewerkt, is afhankelijk van de bouwsector en regio waarin zij werken en verschilt toch wel per baan. Werken zij in renovatie of onderhoud, dan kan het zijn dat zij wel te maken krijgen met klanten. Het werk kan fysiek zwaar zijn en het kan zijn dat op hoogte gewerkt moet worden. Zoals bij alle carrières in de bouwsector, heeft veiligheid de hoogste prioriteit. Elektriciens zijn opgeleid om veilig te werken en nemen speciale voorzorgsmaatregelen om zichzelf te beschermen tegen elektrische schokken.

Benodigde educatie voor een elektricien

Om Elektricien Hoofddorp te worden, is er toch wel behoorlijk wat opleiding voor nodig. In eerste instantie begint het met een stage. Stage omvat zowel klassikale studies als on-the-job training onder toezicht van een gecertificeerde elektricien, een gezel genoemd. Een leerling verdient dan terwijl die leert en wordt per uur betaald terwijl zij op de bouwplaats werken. Het loon begint bij ongeveer 40 procent van het uurtarief en loopt tijdens de stage op totdat het volledige tarief wordt bereikt. Leerling opleidingsprogramma’s voor elektriciens variëren, maar omvatten over het algemeen vier perioden van 12 maanden en eindigen in een eindexamen. Gerelateerde werkervaring of voltooiing van een elektrisch programma aan een hogeschool of technisch instituut kan de tijd, die nodig is om stage te voltooien, verkorten.