Spectrumwebdesign
Image default
Dienstverlening

Hoe wordt erfelijke haaruitval veroorzaakt en wat kan je hiertegen doen?

Duizenden mensen hebben er last van, erfelijke haaruitval. Veel mensen weten echter niet precies waardoor dit nu veroorzaakt wordt en wat hiertegen gedaan kan worden. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel worden de meest voorkomende oorzaken van haaruitval besproken. Daarnaast worden verschillende behandelingen besproken die mogelijk iets aan uw vorm van haarverlies kunnen doen. Er bestaan namelijk een groot aantal oorzaken, maar inmiddels ook een groot aantal behandelingen. Het is daarom belangrijk om de stappen te ondernemen die uitkomst kunnen bieden.

Welke oorzaken van haaruitval bestaan er?

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijke haaruitval. In het lichaam wordt het hormoon testosteron omgezet in het hormoon DHT. Het DHT hormoon zorgt er voor dat uw haren steeds verder verzwakken. In eerste instantie wordt het haar hierdoor dunner, uiteindelijk kan er zelfs volledige kaalheid ontstaan. Daarnaast bestaan er nog diverse nadere oorzaken van haarverlies. Denk hierbij aan haaruitval door een tekort aan essentiële voedingsstoffen, door roken, door een haarziekte en door de behandeling van kanker. Er bestaan daarnaast ook nog andere oorzaken van haarverlies, maar dit zijn de meest voorkomende oorzaken.

Wat kunt u doen tegen erfelijke haaruitval?

Wanneer u merkt dat uw haar dunner begint te worden of dat u kaal wordt, is het belangrijk dat u eerst laat onderzoeken waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Dit kunt u onder andere laten doen door uw huisarts of dermatoloog. Vaak kan aan de hand van het haaruitval patroon al worden vastgesteld wat nu precies de oorzaak is. Heeft u bijvoorbeeld last van een dunner wordende kruin en dieper wordende inhammen? Dan is de kans groot dat er sprake is van erfelijke haaruitval. Ontstaat er echter ronde of ovale kale plekjes op de hoofdhuid? Dan is er mogelijk sprake van de haarziekte alopecia areata. Het is belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen, omdat er een groot aantal behandelingen bestaan, welke niet voor alle vormen van haarverlies geschikt zijn.

Veel mensen proberen bij beginnend haarverlies altijd eerst het gebruik van haargroeimiddelen. Haargroeimiddelen bestaan er in verschillende vormen en maten. Zo bestaan er bijvoorbeeld haargroeimiddelen die inwerken op de hormoonhuishouding. Daarnaast bestaan er ook haargroeimiddelen die juist de doorbloeding verbeteren of bepaalde voedingsstoffen naar de haarwortels brengen.

Wat zijn de andere opties?

Wanneer haargroeimiddelen niet meer genoeg werkt, zijn er nog verschillende andere behandelingen die u kunt overwegen. Veel mensen kiezen dan voor een haartransplantatie, micro haar pigmentatie of een pruik. Wat het beste bij u past, is afhankelijk van verschillende factoren. Kijk daarom altijd goed naar het resultaat dat u mag verwachten van de behandeling. Daarnaast is het vaak verstandig om bij verschillende specialisten op consult te gaan. Zij kunnen u alles vertellen over de voor- en nadelen per behandeling. Op deze manier kunt u een weloverwogen keuze maken en iets aan uw haarverlies doen.