Spectrumwebdesign
Image default
Bedrijven

Hoe ga je om met een kind dat ADHD heeft?

Het is best puzzelen om te weten hoe je het best met je kind kunt omgaan. Als je kind daarbij ook nog eens ADHD heeft, kan dit voor nog meer moeilijkheden zorgen. Hoe zorg je er nu voor dat je kind met ADHD het leven fijn vindt en later ‘goed terecht komt?’ Heb jij een beetje zorgen over jouw kind met ADHD? Lees dan hier wat tips die je misschien wat kunnen helpen.

ADHD ben je niet

Het eerste wat je goed moet beseffen is dat je kind geen ADHD-er is, maar ADHD heeft. Elk kind is namelijk anders en het is echt te kort door de bocht dat je alle kinderen met ADHD op één hoop kunt gooien. Bovendien zijn er ook nog eens verschillende types ADHD. Zo heb je mensen met ADHD die alleen vooral erg veel drukte ervaren en mensen met ADHD die vooral moeilijk opletten. Daarnaast heb je nog het gecombineerde type. ADHD waarbij er zowel sprake is van drukte en concentratiegebrek.

ADHD is geen nadeel

ADHD hebben, is niet zozeer een nadeel. Je kunt het beter zien als ‘iets anders’. ADHD heeft namelijk wel nadelen wat betreft het conformeren in werk en opleiding. Dat is namelijk vaak moeilijker dan voor mensen zonder ADHD. Maar, ADHD heeft ook voordelen. Soms kan iemand met ADHD helemaal in een soort hyperfocus zitten en snel schakelen. Diegene ziet dan mogelijkheden die anderen totaal over het hoofd zien. Zeker in deze tijd waarin er behoefte is aan anders denken, kan dat dus ook een groot voordeel zijn.

BSO Den Haag over ADHD

Bij de BSO Den Haag vinden ze het heel normaal om kinderen met ADHD ook in de groep te hebben. Het hoort ook bij een normale afspiegeling van de samenleving, daar is niets mis mee, aldus de BSO in Den Haag. De BSO in Den Haag geeft aan dat er inderdaad wel soms anders moet worden gedacht bij het omgaan met kinderen met ADHD. ‘Kinderen met ADHD hebben soms een andere gedachtegang, dan past een standaardoplossing vaak niet’, aldus de BSO in Den Haag.