Spectrumwebdesign
Image default
Electronica en Computers

Het verwijderen of vernietigen van data

Als je een computer wegdoet, dan is het belangrijk je te realiseren dat de gegevensdragers die erin zitten, zoals een harde schijf, gegevens kunnen bevatten die gevoelig van karakter zijn. Hoe ga je daarmee om? Daarover gaat dit artikel. Als we het over een computer hebben, dan wordt daar ook een PC, laptop, tablet en smartphone mee bedoeld.

Het verschil tussen data verwijderen en vernietigen

Als je tijdens het werken op de computer ergens op verwijderen (delete) drukt of klikt, dan wil dat nog niet zeggen dat datgene waar het om gaat niet meer terug is terug te halen. Er bestaan soms mogelijkheden om (een deel) van het verwijderde weer toegankelijk te maken. Als je dat laatste bewust doet met eigen gegevens, omdat het verwijderen per ongeluk gebeurde, dan is dat natuurlijk prima, hoewel je backups ervan zou moeten hebben. Met andere woorden, als je gegevens definitief wilt verwijderen, vernietig dan vakkundig de gegevensdrager. Op geen enkele manier moet die nog bruikbaar zijn. Dataverwijdering is dus nog geen datavernietiging.

Risico’s

Het kan heel kwalijk zijn, als een ander verwijderde gegevens van jou terughaalt en dat doet zonder dat je daar van af weet. Die gegevens kunnen worden misbruikt, publiek maakt of je kan ermee worden gechanteerd. We praten hier niet over hacken. Het gaat om onwetendheid, of nog erger onzorgvuldigheid, bij het omgaan met gegevens en gegevensdragers. Het is al heel vervelend als het gaat om bijvoorbeeld je eigen financiële gegevens of van het bedrijf waar je werkt. Als je echter door onzorgvuldigheid de privacy van mensen schaadt, dan zijn de belangen van die mensen er ook mee gemoeid en daarop kan je behoorlijk worden afgerekend.

Gegevensdragers

We praten hier over gegevensdragers die gegevens ook vasthouden als die drager wordt uitgeschakeld of afgekoppeld. Aan de ene kant hebben we de geheugenschijven en tapes en aan de andere kant volledig elektrische dragers als USB-memory sticks en Solid State Drives (SSD). Die laatsten gedragen zich als harde schijven, maar hebben zo’n schijf niet. We hebben het dus niet over bijvoorbeeld RAM ofwel werkgeheugen, dat alle gegevens verliest, als dat geen voedingsspanning meer krijgt. Hoewel papier ook een gegevensdrager is, hebben we het daar niet over. Papier is natuurlijk te versnipperen of nog beter verbranden.

Professionele vernietiging

 

Er zijn bedrijven die zich bezighouden met datavernietiging. Het zal wel duidelijk zijn geworden, dat we het dan hebben over de vernietiging van de drager van de data. Het beste is dan, dat die vernietiging plaatsvindt in je bijzijn. Als het om de privacy gaat, dan kan je de verantwoordelijkheid daarvoor niet doorschuiven naar een ander