Spectrumwebdesign
Image default
Vervoer en transport

Het onderhouden van een paardentrailer

Paardenliefhebbers of houders hebben verschillende redenen om paarden te vervoeren. Zo moet je misschien naar een wedstrijd of ga je verhuizen. Je kan dit zelf doen door een paardentrailer aan te schaffen, maar je kan ook een professionele partij dit laten doen. Als je zelf gaat vervoeren dan wil je dit wel volgens de regels doen. Zo mag je maar twee paarden tegelijk vervoeren. Mag je ook niet meer dan 65 km rijden met de paarden in de trailer en moet je ook de gegevens van de paarden bij je hebben. Vaak is dit wel in orde, maar worden de paardentrailers niet goed onderhouden en zijn deze paardentrailers dus ook niet meer goed voor paarden.

Rijbewijs

Het belangrijkste is dat je weet dat je met een gewoon rijbewijs B niet elke paardentrailer mag rijden. Dit is niet voor niets want grotere trailers met een zwaar gewicht zijn niet makkelijk te rijden. Dus als je de paardentrailer goed wil onderhouden begint dit al bij het rijden zelf van de trailer. Zorg dat iemand met een rijbewijs BE trailers boven de 3500 kg rijdt. Wat daar bij komt kijken is dat de trailer dus ook een goede wegligging nodig heeft. Dit zorgt ten eerste voor de stabiliteit van de trailer zelf, maar is ook belangrijk voor het paard dat vervoerd wordt. Als de wegligging en balans niet goed is kan dit ook zorgen voor meer slijtage.

Zelf onderhouden

Door de paardentrailer goed te onderhouden, verleng je de levensduur van de trailer. Allereerst is het belangrijk dat je de paardentrailer genoeg blijft reinigen en schoonmaken. Het is handig om dit direct na gebruik van de trailer te doen, anders is het moeilijker om viezigheid weg te halen. Ook is het belangrijk om te kijken waar je de trailer neerzet. Staat de trailer namelijk veel buiten? Dan wordt aangeraden om een zeil te kopen die je over de trailer kan plaatsen. Dit natuurlijk bedoeld voor slecht weeromstandigheden. Verder is het ook verstandig om regelmatig bepaalde functies te controleren. Hierbij kun je denken aan de banden, de scharnieren, de sluitingen en de verlichting. Met banden wordt vooral de bandendruk bedoeld. De scharnieren zijn vooral voor de klepdeur of voor de zijdeur.

Onderhouden door anderen

Ook is het verstandig om één of meerdere keren per jaar een onderhoud te laten uitvoeren door een professionele partij. Die kan dan al die onderdelen die eerder zijn benoemd goed controleren en waar nodig vervangen. Verder worden ook vaak de kabels, de remmen en andere onderdelen nagekeken en waar mogelijk vervangen.

Onderdelen paardentrailer

Om een paardentrailer te onderhouden is het ook verstandig om paardentrailer onderdelen te kopen of te vervangen. Zo bieden er partijen verschillende onderdelen aan. Deze partijen bieden onderdelen aan, zoals borstboomonderdelen, deursluitingen, achterklepsluitingen en opstappen of handgrepen.