Spectrumwebdesign
Image default
Groothandel

Ga jij vuurwerk bestellen in de buurt van Krimpen aan den IJssel? Check deze leuke feiten!

Naarmate de jaarwisseling nadert wordt het tijd om vuurwerk te bestellen in de omgeving van Krimpen aan den IJssel. Veel mensen associëren vuurwerk met vrolijke lichten en prachtige creaties in de lucht tijdens oud en nieuw. Dat het een eeuwenoude traditie is, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat vuurwerk ook een hele lange, rijke geschiedenis heeft? In dit artikel lees je een aantal vuurwerkfeiten, leuk voordat je je vuurwerk gaat bestellen in Rotterdam of Krimpen aan den IJssel en omstreken.

Vuurwerk bestond eerder dan wapens

Ergens tussen 600 en 900 na Christus maakten Chinese alchemisten vuurwerk omdat ze op zoek waren naar een drankje voor onsterfelijkheid. Ze mengden houtskool, zwavel en andere ingrediënten, goten deze in lege bamboescheuten en voegden vuur toe. Op deze manier dachten ze onsterfelijkheid uit te vinden. Zo werd onbedoeld het vuurwerk geboren. Honderd jaar laten ontdekten de Chinezen dat ze met hetzelfde mengsel tijdens strijden konden gebruiken door vuurwerk aan pijlen te bevestigen, of ze in de kruitkatapult te gebruiken. Ga je vuurwerk bestellen nabij Rotterdam of Krimpen aan den IJssel bij Grootvuurwerk, dan weet je dus waar de oorsprong ligt.

Hoe het in Europa kwam

Toen Marco Polo in 1295 met vuurwerk terugkwam uit China, beweerden sommige Europeanen dat ze al veel eerder kennis hadden gemaakt met buskruit. China begon de export van buskruit te controleren, omdat ze bang waren de macht te verliezen tijdens oorlogen als andere landen ook buskruit leerden te maken en gebruiken. Ondanks de inspanningen van China verspreidde het buskruit zich via de zijderoute naar het Midden-Oosten, waardoor ze ook daar de mogelijkheid kregen om buskruitwapens te maken en te gebruiken tijdens hun kruistochten. Grappig dat dit allemaal voorafging aan hoe we vuurwerk vandaag de dag kennen: tegenwoordig is het stukken eenvoudiger om vuurwerk te bestellen in de omgeving van Krimpen aan den IJssel of Rotterdam.