Spectrumwebdesign
Image default
Aanbiedingen

Welke verschillende soorten paardensport zijn er?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten paardensport. Waarschijnlijk ken je er al een aantal, er zijn namelijk ook paardensporten die een olympische sport zijn. Denk hierbij aan dressuur, springen en eventing. Daarnaast zijn er nog veel meer paardensporten. In deze blog laten we je kennis maken met diverse paardensporten!

De olympische paardensporten

De olymipsche paardensporten zijn de bekendste paardensporten die er zijn. Dit zijn dressuur, springen en eventing. 

Dressuur

Dressuur is de basis van alle paardensporten. Tijdens dressuur leert je paard te gymnastiseren en te gehoorzamen. Door dit te doen leer je je paard in feite zijn spieren optimaal te gebruiken. Het beheersen van de basisdressuur wordt daarnaast ook gezien als voorwaarde om andere disciplines ook uit te mogen voeren. Tijdens de Olympische Spelen wordt de dressuur gejureerd beoordeeld. 

Springen

Naast dressuur is springen ook een bekend onderdeel binnen de paardensport. Bij spingen, ook wel bekend als springconcours, jumping en concours hippique, moeten de ruiter en het paard een hindernisparcours zien af te leggen binnen een bepaalde tijd. In de basis zijn er twee soorten sprongen die voltooid moeten worden. Dit zijn de hoogtesprong en de breedtesprong. Binnen deze 2 categorieën zijn er dan weer verschillende soorten hindernissen.

Eventing

Eventing, ook wel bekend als Military, is een discipline binnen de paardensport waarbij verschillende onderdelen binnen de paardensporten aan bod komen. De onderdelen zijn dressuur, springen en een cross. De cross is een hindernissenparcours die in de natuur wordt beoefend. Vaak gebeurt dit in een bos. De verschillende hindernissen zijn bijvoorbeeld een omgevallen boom, waterplas of heuvels. 

Het diverse Western Riding

Western Riding is een traditionele Amerikaanse rijsport waarvan de basis werd gelegd door de vroegere cowboys in het Wilde Westen van Amerika. Voor de sport is er speciale uitrusting, kleding en een speciale rijstijl van toepassing. Tijdens Western Riding wordt veel namelijk op impulsen en reactie gestuurd. De uitrusting van een Western Rider is ook anders dan van normale ruiters. Zo wordt er gebruik gemaakt van een speciaal westernzadel en heeft het hoofdstel meestal geen neusriem. Daarnaast wordt er met losse doorhangende teugels gereden. Via Euro Horse kunt u meer informatie vinden over Western Riding en de uitrusting die daarvoor nodig is.