Spectrumwebdesign
Image default
Oog Laseren

Is ogen laseren wel veilig?

Veilig ooglaseren 

Om geen bril of lenzen meer te dragen kiezen steeds meer mensen voor een ooglaserbehandeling. Doordat de behandeling meer bekendheid krijgt, rijzen er ook vragen over de veiligheid van het ooglaseren. In dit artikel bespreken we hoe veilig ogen laseren is, welke keurmerken en protocollen er zijn en wat je zelf kunt doen om de risico’s op complicaties zo klein mogelijk te maken.

Verschillende ooglaserbehandelingen

Er zijn verschillende ooglaserbehandelingen waar de oogarts voor kan kiezen om de sterkte-afwijking van de ogen te corrigeren. Dit zijn de LASIK, LasekPRK, SMILE, TransPRK of lensimplantaten. De ooglaseren prijs begint vanaf € 1900 voor beide ogen. Welke behandeling in jouw specifieke geval het meest geschikt is, blijkt uit een uitgebreid vooronderzoek van de oogarts. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van ooglaseren, waaruit blijkt dat er geen medische problemen zijn op de lange termijn. Geen enkele behandeling is echter zonder risico en 100% vrij van complicaties. Een zeer klein percentage krijgt last van complicaties na de behandeling, waarbij droge ogen de meest voorkomende complicatie is. Voor een behandeling wordt er onderzocht of je het risico loopt op complicaties.

Keurmerken ogen laseren

Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) heeft in samenwerking met onafhankelijk certificeringsinstituut Lloyd’s en KIWA het ZKN-keurmerk ontwikkeld. Alleen laserklinieken die aan de strenge eisen voldoen mogen het keurmerk voeren. De klinieken worden jaarlijks gekeurd en geaudit. Voor jou als consument is dit een bevestiging dat de kliniek altijd aan de actuele kwaliteitsnormen voldoet. De klinieken die het kwaliteitskeurmerk van de ZKN voeren hebben bevoegd medisch personeel in dienst en zijn getest op:

  • Behandeling

  • Intake

  • Apparatuur Veiligheid

  • Preventie van infecties

  • Wachttijden

  • Nazorg

  • Klanttevredenheid

Laserbehandeling ogen protocollen

In Nederland ziet de Nederlands Gezelschap Refractiechirurgie (NGRC) toe op de kwaliteit en veiligheid van refractiechirurgie. Het NGRC geeft aan dat een ooglaserbehandeling bewezen veilig is, onder de voorwaarde dat je de ingreep laat uitvoeren door een goede, betrouwbare oogarts of ooglaserkliniek. Om maximale veiligheid te garanderen zijn de Consensus Refractiechirurgie richtlijnen opgesteld. Deze strikte protocollen staan ook wel bekend als het NOG/NGRC. 

Dit kun je zelf doen

De risico’s van laseren zijn minimaal en deze kun je als patiënt nog verder verkleinen door te kiezen voor een betrouwbare en ervaren kliniek, goed te overleggen met de behandelend arts, vragen te stellen en de instructies voor nazorg goed op te volgen. Als je vragen hebt na de behandeling kun je altijd bellen naar de kliniek.