Spectrumwebdesign
Image default
Sport

Fitnesstrainer worden? Alles wat je moet weten

Zit je veel uren in de week in de sportschool, en wil je daar eigenlijk wel iets mee verdienen? Dan is de baan als fitnesstrainer misschien wel iets voor jou. Als fitnesstrainer ben je de hele dag bezig met sport, je passie, en je kan er mooi mee verdienen. Klinkt dit interessant, lees dan verder. In deze blog wordt alles beschreven wat je moet weten of het beroep fitnesstrainer.

Wat doet een fitnesstrainer?

Een fitnesstrainer begeleid mensen bij het sporten in een sportschool. Een fitnesstrainer kan mensen coachen individueel, maar er kunnen ook groepslessen worden gegeven. Een fitnesstrainer moet er voor zorgen dat mensen oefeningen goed uitvoeren, en geeft daarbij ook tips voor het beter worden in bepaalde oefeningen. Dit moet er voor zorgen dat blessures en andere gezondheidsproblemen worden voorkomen. De meest voorkomende blessures hebben te maken met overbelasting of door het verkeerd uitoefenen van een oefening. Als fitnessinstructeur zorg je ervoor dat dit niet voorkomt en motiveer je mensen om hun doelen te behalen.

Hoe wordt je een fitnesstrainer?

Om een fitnessinstructeur of trainer te worden is het belangrijk om een fitnessdiploma te gaan halen. Als je in loondienst wil, dan zal de manager of eigenaar vragen om een papiertje. Met een diploma laat je zien dat je basiskennis hebt en waar mogelijk nog verdere specialisaties. Je kan verschillende opleidingen en diploma’s halen om fitnessinstructeur te worden. Zo kan je de opleiding Fitnesstrainer A volgen. Dit is een opleiding die maar 4 maanden duurt en de kans op slagen is ook vrij hoog. Met deze opleiding krijg je alles te weten over de basis, en kan je al snel beginnen in het werkveld. Dit is een MBO opleiding. Verder kan je ook nog Fitnesstrainer B volgen. Dit is een vervolg opleiding van Fitnesstrainer A, en hier krijg je meer kennis over coachen en verdere informatie. Ook is het handig om je te specialiseren in bepaalde sporten, denk bijvoorbeeld aan vechtsporten. Zo ben je interessanter voor managers van sportscholen, maar ook als je zzp’er of je eigen bedrijf wilt beginnen.

Competenties

Naast een opleiding moet je ook bepaalde competenties hebben om een goede trainer te zijn. Zo is het belangrijk dat je sociaal vaardig. Uiteindelijk moet je natuurlijk met mensen in gesprek, en als je daar makkelijk in bent, dan kan dit voor een goede sfeer zorgen. Verder is het ook belangrijk om enthousiast te zijn, en passie uit te stralen. Natuurlijk is coaching en motivatie ook belangrijk.

Wat verdient een fitnesstrainer?

Een fitnesstrainer of personal trainer heeft in loondienst vaak een startsalaris van 1800 euro bruto per maand. Naarmate je steeds meer ervaring hebt, ga je natuurlijk ook meer verdienen. Zo kan het al snel stijgen naar 2500 euro bruto per maand. Als zzp’er verdien je vaak meer, maar daar zitten natuurlijk ook een groter risico aan. Een zzp’er of ondernemer kan natuurlijk veel meer geld verdienen, maar je bent ook afhankelijk aan het aantal klanten. Zit je in loondienst, dan ben je zeker van een maandelijks bedrag, maar dit ligt helaas wel een stuk lager.

Toekomst fitnesstrainer

Door de groeiende populariteit van fitness, zal het beroep als fitness trainer ook nog veel jaren bestaan. De groeiende populariteit zorgt ook voor meer vraag naar fitnesstrainers of personal trainers. Dit kan ook betekenen dat je in de toekomst nog meer kan verdienen als trainer.