Spectrumwebdesign
Image default
Bloemen

De verschillende soorten belevingstuinen

Belevingstuinen staan bekend om de hoeveelheid prikkels en plezier ze afgeven aan ons. Ze zijn ontworpen om bezoekers een unieke ervaring te bieden waarbij onze zintuigen worden aangesproken. In deze blog gaan we dieper in op enkele verschillende belevingstuinen en kijken waarom mensen er zo graag zijn.

Kruidentuinen

Tegenwoordig zien we steeds meer mensen die hun tuin gebruiken om kruiden te planten. In deze tuinen wordt vaak gebruik gemaakt van kruiden en specerijen zoals basilicum, munt, tijm en rozemarijn. Bij het betreden van deze tuinen krijg je heel veel verschillende geuren op je af die allemaal anders ruiken, maar toch mooi samengaan. Deze soort tuinen zijn niet alleen mooi om te zien, maar hebben ook echt toegevoegde waarde. Dit is omdat je de kruiden kan gebruiken bij het decoreren van eten, maar ook als ingrediënten kan gebruiken.

Medicinale tuinen

Medicinale tuinen zijn gewijd aan planten met geneeskrachtige eigenschappen. Hier vind je een verzameling planten en kruiden die al eeuwenlang worden gebruikt voor hun helende werking. Bezoekers kunnen leren over de diverse toepassingen van deze planten, van het verlichten van hoofdpijn tot het kalmeren van spijsverteringsproblemen.

Vlindertuinen

Vlindertuinen zijn betoverende plekken waar kleurrijke vlinders fladderen tussen bloemen. Deze tuinen zijn ontworpen om de habitat van vlinders aan te trekken en te ondersteunen. Door het kiezen van specifieke nectarplanten en gastheren voor de rupsen, worden vlinders aangetrokken, waardoor bezoekers een fascinerende vlinderpopulatie kunnen bewonderen

Japanse zen-tuinen

Japanse Zentuinen zijn oases van rust en sereniteit. Ze worden gekenmerkt door hun minimalistische ontwerp, met zorgvuldig geplaatste stenen, grind en een beperkt aantal planten. Deze tuinen zijn bedoeld voor meditatie en reflectie en bieden een gevoel van innerlijke vrede en harmonie.

Geurende rozentuinen

Rozentuinen zijn romantische en betoverende plekken waar rozenstruiken in verschillende kleuren en variëteiten worden geteeld. Ze zijn een lust voor het oog en de neus, met de bedwelmende geur van rozen die de lucht vult. Deze tuinen zijn vaak het toneel van romantische wandelingen en speciale momenten.

Watertuinen

Watertuinen creëren een kalmerende sfeer met kabbelende beekjes, vijvers en fonteinen. Het geluid van stromend water heeft een rustgevend effect en trekt vaak vogels en andere wilde dieren aan. Deze tuinen bieden een gevoel van koelte en ontspanning, vooral op warme zomerdagen.

Iedereen kent het woord belevingstuin, maar weet jij ook de betekenis van belevingstuin? Ze hebben allemaal hun eigen karakteristieke elementen hebben. Tijdens het designen van je tuin hoef je je niet maar aan één soort tuin te houden, want je kan ze ook combineren. Het is echter wel handig om het mooi samenhangend te laten lopen.