Spectrumwebdesign
Image default
Mode en Kleding

De invloed van mode op het milieu

Er wordt vaak gezegd dat de mode de tweede of derde meest vervuilende industrie ter wereld is, maar ongeacht de rangorde is er geen twijfel over mogelijk dat de mode-industrie een belangrijke bijdrage levert aan de klimaatcrisis. Bij het maken van stoffen wordt gebruik gemaakt van water, energie, chemicaliën en andere hulpbronnen waar de meeste mensen niet aan denken of die ze nooit zien. Wij denken dat kennis macht is, dus praten we over het gebruik van hulpbronnen, klimaatverandering en andere gevolgen van mode.

Water
We weten allemaal dat de wereld geconfronteerd wordt met extreme zoetwaterschaarste – in feite hebben meer dan een miljard mensen geen toegang tot veilig water. Mode is de op een na grootste verbruiker en vervuiler van water als gevolg van de verwerking van grondstoffen, de hoeveelheid water die wordt gebruikt om kleding te vervaardigen, en de microvezels die synthetische stoffen afgeven.

Verbruik
De productie van textiel is zeer waterintensief. Voor de productie van één spijkerbroek bijvoorbeeld wordt meer dan 9.000 gallon water gebruikt. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat er alleen al in de VS ongeveer 450 miljoen spijkerbroeken worden verkocht.

Vervuiling
Nadat het water is gebruikt in het productieproces, wordt dit vaak vervuilde water teruggestuurd naar onze rivieren, meren en oceanen. De Wereldbank schat dat bijna 20% van de wereldwijde industriële watervervuiling afkomstig is van het behandelen en verven van textiel.

Plastic vervuiling
Synthetische kleding is gemaakt van plastic en wanneer je synthetische kleding wast, geven ze kleine stukjes plastic af die microvezels worden genoemd. Microvezels zijn te klein om door afvalverwerkingsinstallaties te worden uitgefilterd, zodat zij bij miljarden in onze waterwegen en oceanen terechtkomen. Eenmaal in de oceaan fungeren ze als vervuilingsmagneten die door zeedieren worden aangezien voor voedsel, en die uiteindelijk in ons voedsel terecht kunnen komen.

Wil jij zeker weten dat jouw kleding fair fashion is, vervaardigd uit biologisch katoen en dat je toch niet extreem veel betaalt voor deze organische kleding? Bekijk dan de eerlijke kleding webshop van ADUH en bestel kwalitatief goede kleding waar je op kunt vertrouwen.