Spectrumwebdesign
Image default
Marketing

Wat is Earned Media en hoe werkt het precies?

Heb je weleens gehoord van Earned media? In de wereld van marketing en advertising is earned media een begrip dat steeds belangrijker wordt. Maar wat is earned media precies? En waarom is het zo waardevol voor bedrijven? In dit blog gaan we dieper in op de betekenis van earned media, de pijlers die hieraan ten grondslag liggen en waarom wij geloven dat bedrijven hierin de beste investering kunnen maken. Lees verder en ontdek alles over deze effectieve marketingvariant.

Allereerst, wat is earned media precies? Earned media is alle aandacht die je bedrijf krijgt zonder dat daar direct voor betaald wordt. Anders gezegd, het is de media-aandacht die je verwerft op basis van de kwaliteit van je product of dienst, de hoeveelheid zinvolle content die je produceert en de bijdrage die je levert aan de maatschappij. Dit alles creëert buzz die zich verspreidt via mond-tot-mondreclame, sociale mediaplatforms, nieuws- of blogwebsites en andere online kanalen.

De pijlers

Earned media berust op drie pijlers. Het eerste aspect is geloofwaardigheid. Als je zonder eigenbelang informatie deelt met de wereld, zal dit veel meer impact hebben en bijdragen aan je geloofwaardigheid. Het tweede aspect is relevantie, omdat je wilt dat je doelgroepen informatie krijgen die echt nuttig en waardevol is voor ze. Tot slot is er interactie. Door in dialoog te gaan met je doelgroepen bouw je een betrokken en loyale community op.

Investeren

Er zijn verschillende redenen waarom wij vinden dat bedrijven in earned media zouden moeten investeren. De eerste reden is omdat het een effectieve manier is om de reputatie van je bedrijf te versterken en te beschermen. Als je eenmaal een solide reputatie hebt opgebouwd, zal dat niet alleen de loyaliteit van je klanten verhogen, maar ook nieuwe klanten aantrekken. Daarnaast kan earned media meer verkeer naar je website genereren en bijdragen aan een groter bereik.

Veelgestelde vragen

Veel bedrijven hebben vragen over earned media. Bijvoorbeeld, hoe kan ik de aandacht van journalisten of bloggers trekken? Is het echt gratis? Moet ik mijn content zelf schrijven? Hiervoor is er geen eenduidig antwoord. Elke situatie is anders en vereist een op maat gemaakte aanpak. Belangrijk is wel dat je je doelgroepen kent, hun interesses begrijpt en een duidelijke tone of voice hanteert die past bij de eigenheid van jouw bedrijf of organisatie.

Beknopte versie

Kortom, earned media is van grote waarde voor elk bedrijf dat op zoek is naar groei en succes. Door te investeren in de pijlers van geloofwaardigheid, relevantie en interactie, kun je de aandacht van je doelgroep trekken en je reputatie versterken. En wanneer je het goed doet, genereert deze vorm van marketing veel aandacht, verkeer en loyaliteit. Neem daarom de tijd om je content zorgvuldig te produceren, de dialoog met je doelgroep aan te gaan en jouw bedrijf te promoten om zo het meeste te halen uit earned media. Het zal zeker de moeite waard zijn!