Spectrumwebdesign
Image default
Aanbiedingen

Satijn Katoen Dekbedovertrek Of Toch Egyptisch Katoen?

Als het op de aanschaf van beddengoed aankomt, loont het soms de moeite om een beetje extra uit te geven. U brengt er een derde van uw leven in door, dus als het binnen uw budget past, kan het echt de moeite waard zijn om te investeren. Maar als je geld uitgeeft, is het nog belangrijker om precies te krijgen wat je wilt. Hier is een uitgebreide gids voor twee van de meest populaire artikelen op de markt voor luxe lakens: Egyptisch katoen en dekbed van satijn katoen.

 

Benieuw naar de verschillen tussen een dekbedovertrek van satijn katoen en egyptisch katoen? 

 

Wat is Egyptisch katoen?

Egyptisch katoen is afkomstig van een specifieke katoenplant: de gossypium barbadense, om precies te zijn.

 

Egyptisch katoenen beddenlakens zien er mat uit en voelen fris aan. Ze kunnen aanvankelijk ruw aanvoelen op de huid, maar worden zachter naarmate ze verslijten en na enkele wasbeurten. Het is de meest populaire luxe bedlaken keuze, maar komt met een vergelijkbaar luxe prijskaartje, vaak zo veel als $ 500.

 

Wat is satijn katoen?

Een dekbed van satijn katoen is eigenlijk ook gemaakt van katoenvezels, die gekamd of gekaard zijn om ze langer te maken. Het verschil tussen dekbed van satijn katoen en katoen komt door de behandeling van deze vezels. Bij een dekbed van satijn katoen worden de lange katoenvezels gemerceriseerd, dat wil zeggen eerst in loog (natriumhydroxide) en vervolgens in een zuur gedrenkt. Hierdoor worden de vezels als het ware “verzegeld”, waardoor ze duurzamer zijn en langer meegaan dan onbehandeld katoen. Het betekent ook dat de vezels die in dekbed van satijn katoen worden gebruikt beter kleurstof opnemen. Merceriseren geeft de vezels ook een gladder, meer reflecterend oppervlak. Dit proces geeft satijn katoen zijn kenmerkende glans.

 

Een dekbed van satijn katoen is ook gemaakt van een ander weefsel dan traditioneel katoen: het satijn katoenweefsel, maar in tegenstelling tot satijn katoen is satijn katoen gemaakt van behandelde katoenvezels in plaats van natuurlijke, satijn katoenachtige filamenten. Van dichtbij lijkt dekbed van satijn katoen een diagonaal weefeffect te hebben. Het is de bedoeling om het zachte, gladde, luxueuze gevoel van satijn katoen te combineren met de sterkte en duurzaamheid van katoen.

 

Maar pas op – er zijn veel “nep” satijn katoenen lakens op de markt. In plaats van gemerceriseerd, worden ze gewoon “gekalanderd”, wat betekent dat ze geperst of gerold worden om het materiaal een oppervlakkige glans te geven. Deze eerste glans verdwijnt na een paar wasbeurten en de lakens hebben dus niet de werkelijke, praktische voordelen van merceriseren.

Wat is het verschil tussen een dekbed van satijn katoen en Egyptisch katoen?

De verschillen tussen Egyptisch katoen en dekbed van satijn katoen katoen vallen voornamelijk in twee categorieën uiteen: verschillen in constructie en verschillen in afwerking. Egyptisch katoen is gemaakt van de onbehandelde, lange vezels van één specifieke katoenplant, en geweven op een traditionele één-over-één-onder manier. Sateen is gemaakt van de gemerceriseerde vezels van om het even welke katoenplant, en geweven in een satijn katoenbinding, wat betekent dat meerdere draden van dezelfde richting elk oppervlak overheersen.

 

Egyptisch katoen is mat, glanzend, sterk, gaat lang mee en is vaak duurder. satijn katoen is glanzend, draperig, glad, delicater en vaak betaalbaarder.

 

Voordelen van een dekbed van satijn katoen en Egyptisch katoen

Egyptisch katoen is duurzaam en gaat lang mee (in sommige gevallen tot wel vijftig jaar!), wat het hogere prijskaartje kan rechtvaardigen. De vezels van de Egyptische katoenplant hebben een zeer laag pluisgehalte en pillen dus niet, waardoor het er heel lang fris en nieuw uit blijft zien. Door de hoge draadtelling zijn de lakens ook zeer sterk en is het onwaarschijnlijk dat ze na verloop van tijd scheuren of dunner worden.

 

Egyptisch katoen is ook visueel aantrekkelijk, omdat het goed kleurstof opneemt en niet gemakkelijk kreukt. Het is echter veel matter dan glanzend satijn katoenkatoen en heeft niet de luxueuze glans of het vermogen om te draperen.

 

Zowel Egyptisch katoen als satijn katoen zijn ademend, maar Egyptisch katoen wordt als superieur beschouwd als het gaat om temperatuurbeheersing. Dit komt zowel door de weefwijze als door de knisperigheid, waardoor het verder van het lichaam af valt.

 

Sateen is door het mercerisatieproces waterafstotend en dus schimmelwerend. Dit maakt het een goede optie voor sommige mensen met huidgevoeligheid.

 

Sateen lakens zien er aantrekkelijk uit door hun glanzende afwerking en vallen heel mooi. De mercerisatiebehandeling zorgt er ook voor dat de verf gelijkmatig wordt opgenomen en lang meegaat, wat betekent dat ze er zeer levendig en opvallend uitzien.

Nadelen van zowel een dekbed van satijn katoen als van Egyptisch katoen

Een nieuwe set Egyptisch katoenen beddenlakens is in het begin niet erg comfortabel. Ze beginnen vrij stijf en ruw, maar worden na verloop van tijd en na enkele wasbeurten zachter en buigzamer.

 

Egyptisch katoen kan ook duur zijn. Dit kan gerechtvaardigd worden door hun duurzaamheid, maar plaatst ze nog steeds stevig buiten het budget van sommige mensen.

 

Net als bij dekbed van satijn katoen zijn er problemen met verkeerde labels op de markt voor Egyptisch katoen. Veel fabrikanten gebruiken een kleine hoeveelheid Egyptisch katoen vermengd met andere, minder luxueuze vezels, wat betekent dat u niet de echte Egyptisch katoen ervaring krijgt.

 

Door de satijn katoenbinding die voor dekbed van satijn katoen katoen wordt gebruikt, liggen er meerdere draden bovenop het oppervlak van de stof, in plaats van slechts één draad per keer bij katoen. Dit betekent dat het veel gemakkelijker is om aan satijn katoen te trekken of te blijven haken. Het kan er ook voor zorgen dat de stof sneller gaat pillen, waardoor de lakens er versleten en smerig uit gaan zien. Ze kunnen gemakkelijk kreuken of moeten zelfs gestreken worden.

 

Satijn voelt ook glad aan. Dit betekent dat het moeilijk kan zijn om uw dekbed vast te houden, waardoor het in de hoes kan vallen of in een hoek kan gaan liggen.

 

Misschien wel het grootste nadeel van dekbed van satijn katoen is het vermogen om warmte vast te houden. Omdat het zo licht is, ligt het meestal heel dicht tegen het lichaam aan, waardoor het warmte vasthoudt en isoleert. Dit kan onwenselijk zijn in de zomermaanden of voor mensen in een warm klimaat. Bron: Dokterfit

 

Wat is het beste voor mij?

De keuze tussen dekbed van satijn katoen en Egyptisch katoen hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en wat u belangrijk vindt aan een bedlaken. Als u iets wilt dat onmiddellijk glad en zacht is, esthetisch aantrekkelijk, en beschikbaar voor een lager budget, dan is dekbed van satijn katoen misschien goed voor u. Als u echter iets wilt dat zeer duurzaam en comfortabel is bij alle temperaturen, en een matte afwerking, minder aantrekkelijke drapering en iets meer geld wilt uitgeven, kunt u waarschijnlijk het beste kiezen voor Egyptisch katoen.