Spectrumwebdesign
Image default
Zakelijke dienstverlening

Precisie en kwaliteit bij plaatwalsen: Nauwkeurige maatvoering en afwerking: plaatwalsen

Plaatwalsen is een proces in de metaalbewerking dat wordt gebruikt om metaal te vervormen en verwerken. Dit proces vergroot de mogelijkheden van verschillende toepassingen, zoals het produceren van metalen buizen, profielen en platen. Het belangrijkste doel is om de platen te kunnen buigen of te vormen in de gewenste vorm. Plaatwalsen vind je terug in verschillende sectoren. Zo gebruiken ze het proces bijvoorbeeld in de bouw, maar ook in de luchtvaart en scheepsbouw. Het wordt gebruikt om producten te maken of als onderdeel van een groter product. Je leest hier alles over plaatwalsen en de kwaliteitscontroles. 

Hoe werkt plaatwalsen

Plaatwalsen kan worden uitgevoerd op speciale machines. Deze machines beschikken over twee of meerdere rollen die kunnen worden aangepast aan dikte en vorm. De metalen plaat komt tussen deze rollen te liggen, en afhankelijk van het eindresultaat worden de rollen aangepast om dit resultaat te behalen. De plaat rolt dan door de walsen heen en wordt zo gevormd. Dit kan worden gedaan door middel van koud of warm walsen. Bij koud walsen moet je denken aan kamertemperaturen en bij warm walsen wordt er gebruikgemaakt van verhoogde temperaturen. Warm walsen heeft als voordeel dat het metaal makkelijker te vormen is. Koud walsen wordt gebruikt voor het ontwerpen van nauwkeurige afwerkingen. Het proces vereist een nauwkeurige controle om ervoor te zorgen dat de eindproducten voldoen aan de specificaties. Als het product is ontwikkeld volgen er nog verschillende kwaliteitscontroles die ervoor moeten zorgen dat het product klaar voor gebruik is. Kwaliteitscontroles zijn erg belangrijk bij metaalbewerking

Kwaliteitscontroles

Het uitvoeren van kwaliteitscontroles tijdens en na het plaatwalsen is van groot belang. Er wordt naar een aantal punten gekeken tijdens de checks. Hier zijn de belangrijkste aspecten van de kwaliteitscontroles. 

  • Oppervlaktekwaliteit: Het oppervlak van het gewalste plaatmetaal moet worden gechecked op eventuele tekortkomingen. Je kan hierbij denken aan krassen, deuken of oneffenheden. 

  • Maatnauwkeurigheid: De dikte en afmetingen van het eindproduct moeten nauwkeurig worden nagekeken. Het gaat vaak om producten die deel uitmaken van een groter product, wat betekent dat alles precies moet passen. 

  • Sterkte check: Om de sterkte van het product te controleren worden er trek- en scheurtests uitgevoerd. Zo kan er worden ontdekt of er mogelijke gebreken in het materiaal zitten. 

  • Inspectie van machines: Ook de walsmachine moet regelmatig worden geïnspecteerd. Dit is om ervoor te zorgen dat hij goed blijft functioneren. De walsrollen, aandrijfsystemen en andere onderdelen moeten worden gecontroleerd. 

  • Documenten: Alle inspecties en testresultaten moeten worden bijgehouden. Dit is van belang voor de traceerbaarheid en kwaliteitsborging. 

  • Specificaties: Het gewalste plaatmetaal moet voldoen aan de normen en specificaties voor de betreffende toepassing of industrie.