Uren wachtende op een aanbeet op je viskist tuur je over het water op zoek naar vis. Ze lijken wel verdwenen! Met een vette blank mag je weer huiswaarts, hopend op een betere sessie een volgende keer. Wellicht zou het verstandig zijn om eens op een andere moment te gaan vissen of juist op een heel andere plek. Zeker op druk beviste wateren kent de vis de klappen van de zweep. Het over een andere boeg gooien kan dan echt het verschil maken tussen blanken en groot succes. Veel nieuwe manieren hiervan zijn beschreven in de hengelsport. Hier enkele voorbeelden.
Ze zwemmen niet altijd op het midden.Veel wordt gevist ver uit de kant ergens naar het midden. In het verleden had ik daar eerder vis gevangen. Dat kan op zicht logisch zijn gezien het jaargetijde. Zeker eind herfst en winter kan de vis massaal in het midden / diepe liggen. Zo anders kan het zijn tijdens de eerste zonnige dagen van het jaar. Dan kan de vis juist massaal in de ondiepte liggen. In dieptes van 40cm kunnen echt kapitale vissen rondzwemmen. Deze zones warmen namelijk eerder op dan de rest van het water. Ook zal het planten- en insectenleven hier eerder in bloei komen te staan, wat een belangrijke voedselbron voor vriend karper met zich meeneemt. In deze periode is het juist aan te raden om die ondiepe stukken te vinden en goed te bestuderen.
Ken de gewoontes!Net als de mensen zijn de vissen ook gewoonte dieren. Ze leven volgens bepaald patronen. Ken je deze patronen, dan kan je hier dankbaar gebruik van maken. Ze kennen we een water waar je gedurende de dag rond het water kunt verkassen om blijvend kans op vis te maken. Blijf je de hele dag op je vaste stek op je viskist zitten, dan is een groot deel van de dag voornamelijk genieten van de natuur. De vis zwemt hier gedurende de dag een rondje en houd zich ’s nachts in de oevers van een deel van het water schuil. In de ochtend verzamelen ze zich weer om haar rondjes te zwemmen. Heel interessant om te zien en hier gericht je lijnen nat te maken. |
https://www.sportvisgigant.nl/ |